Puslapiai

2011 m. lapkričio 19 d., šeštadienis

Šeštadienio pamąstymai

Toks keistai ramus šeštadienio vakaras po įtemptai darbingos savaitės... Klausydamasi Frank Sinatra "I did it my way" dainos ir gurkšnodama didžiulį puodą ramunėlių arbatos mąstau apie prabėgusią, pilną įveiktų išbandymų bei pasiektų tikslų, darbo savaitę. Ir nejučia mano rimtą veidą užvaldo šypsena. Jaučiuosi patenkinta savim ir toliau mėgaujuosi kiekviena poilsio akimirka...
Ne veltui anais laikais I. Kantas sakydavo, kad "vienas iš nuoširdžių ir tyrų džiaugsmų - yra poilsis po darbo".

Linkiu Jums gero poilsio bei ramaus savaitgalio...


2011 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Gamtos įkvėpta, mano sueiliuota

Garsiai barbena lietus į palangę,
Dangų nutvieskia žaibas staiga.

Štai sududena griausmingas perkūnas
Ir vėl sublyksi žaibo šviesa.

O po kiek laiko jau traukiasi debesys,
Pamažu nugrimsta ramybėn gamta.

Ir mūsų gyvenime - ko tik nebūna,
Tai lydi romusis štilius, tai vėjavaikė audra.

Vakarykščiai pamąstymai prie atviro lango

Tamsiame, bet giedrame nakties danguje 
šviečia pilnatis, spingsi žvaigždės...
Pievoje griežia nenuoramos žiogai, 
medžioja pusiau laukinės katės...
Čia pat, aplinkui, rodos, kad sustojęs laikas,
dvelkia ramybe, tačiau tuo pat metu 
ir judėjimas niekur nedingsta, sukasi Žemė, 
viskas keičiasi, juda, vyksta ir įvyksta...
Kaip svarbu kartais stabtelti ir pagauti tas ramybės 
akimirkas ir atsikvėpti, įsiklausyti į save, įgauti jėgų, 
šviežių minčių naujiems, dar nepatirtiems 
žygiams ir atradimams...

2011 m. rugsėjo 9 d., penktadienis

Skylės sieloje

Kartą gyveno labai prasto būdo jaunuolis. Tėvas davė jam dėžutę vinių ir pasakė: „Kaskart, kai tik imsi pykti ar susibarsi su kuo nors, įkalk į sodo vartus vinį”.
Pirmą dieną jis į sodo vartelius įkalė 37 vinis. Vėliau ėmė save kontroliuoti, tad vinių skaičius kasdien ėmė mažėti. Jis tiesiog suprato, kad paprasčiau susivaldyti nei įkalti į vartelius vinį.
Pagaliau atėjo tokia diena, kai jaunuolis neįkalė į vartus nė vienos vinies. Tada jis nuėjo pas tėvą ir pasakė jam tai.
Tėvas šyptelėjo ir tarė: „Ištrauk iš vartų po vinį kaskart, kai tik susivaldysi“.
Galiausiai išaušo ir tokia diena.
Tėvas nuvedė sūnų prie sodo vartų:
„Sūnau, tu puikiai elgeisi, bet pažiūrėk, kiek daug skylių liko vartuose“.
Šitie vartai jau niekad nebus tokie, kokie buvo anksčiau.
Kai tu su kuo nors bariesi ar sakai kam nors nemalonius žodžius, tu palieki pašnekovo sieloje tokias pat skyles, kokios žioji vartuose.
Gali žmogui smeigti peiliu ir jį ištraukti. Tačiau žaizda visuomet liks. Ir visai nesvarbu, kad paskui atsiprašysi, kad atleidimo prašysi ne kartą. Žaizda lieka. Žodžiais padaryta žaizda sielai suteikia tiek pat skausmo kaip ir kūno žaizdos.
Draugai – tai retas ir brangus turtas! Jie priverčia tave nusišypsoti ir padrąsina, kai to reikia. Jie pasirengę tave išklausyti, kai tau to reikia. Jie parodo tau tai, ką turi brangiausio – savo širdį. Parodyk savo draugams, kaip jie tau brangūs.

Šaltinis:  mintys.lt

2011 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis

Apie draugystę...

Gal todėl jis ir mėgsta keliauti, kad kelionėse nuolat įsigyja naujų draugų,
bet jam nereikia diena iš dienos būti su jais.
Visą laiką būnant su tais pačiais žmonėmis - taip buvo seminarijoje -
jie ilgainiui tampa tarsi mūsų gyvenimo dalimi.
O tapę mūsų gyvenimo dalimi, jie užsinori tą gyvenimą pakeisti.
Mat kiekvienas tariasi tiksliai žinąs, kaip turėtų gyventi kitas. 
Tik nė vienas niekad nežino, kaip turėtų gyventi jis pats.

Paulo Coelho "Alchemikas"

2011 m. liepos 29 d., penktadienis

Neužkietink širdies

Atšiaurioje, uolėtoje dykumoje gyveno du atsiskyrėliai. Jie buvo įsikūrę dviejuose vienas priešais kitą esančiuose urvuose.
Po ilgų maldos ir griežto apsimarinimo metų vienas atsiskyrėlis nusprendė jau pasiekęs tobulumą.
Kitas atsiskyrėlis buvo ne mažiau pamaldus, tačiau tiek pat geras ir atlaidus. Pasišnekučiuodavo su keliaujančiais piligrimais, guosdavo paklydėlius, priglausdavo bėglius.
„Jis gaišta maldai ir meditacijai skirtą laiką”, – galvodavo pirmasis atsiskyrėlis, nepritardamas dažniems, nors ir nedideliems savo kaimyno trūkumams. Norėdamas jam parodyti, kaip toli šiam iki šventumo, atsiskyrėlis nusprendė prie savo urvo angos kaskart, vos pastebėjęs kaimyno klaidą, dėti po akmenį.
Po kelių mėnesių priešais urvą išaugo pilkų ir sunkių akmenų siena. O viduje sėdėjo užmūrijęs atsiskyrėlis.
Kartais savo širdyje iš kasdienybės apmaudo, neišspręstų problemų, tylos, įniršio pasistatome sienas.
Pati svarbiausia mūsų užduotis – neleisti augti mūro sienai savo širdyje. O ypač saugotis, kad netaptume akmeniu kitų sienose.
Autorius: Bruno Ferrero
  Šaltinis: mintys.lt 

2011 m. liepos 28 d., ketvirtadienis

Patikslintas prekyboje esančių maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO sąrašas

Per pirmąjį šių metų pusmetį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) maisto produktų inspektoriai iš importuojamų produktų atrinko 71 maisto produktų mėginį genetinei modifikacijai nustatyti (šokoladinių saldainių, šokoladų, miltinių konditerijos gaminių, sojos, kukurūzų, ryžių, bulvių, makaronų produktų, maisto papildų, sojos lecitino, vaikų maistelio iš Rusijos, Indijos, JAV, Kanados, Korėjos, Izraelio, Tailando, Turkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Kinijos, Taivanio, Argentinos, Kambodžos, Italijos, Švedijos, Vokietijos, Danijos, Olandijos, Lenkijos, Bulgarijos).
Atlikus tyrimus, buvo nustatyti trys pažeidimų atvejai. Sojos izoflavonų, importuotų iš Izraelio (25 kg) ir skirtų maisto papildų gamybai, sausame ekstrakto „Solgen 40“ mėginyje buvo nustatyta daugiau nei 5 % genetiškai modifikuotų sojų produktų. Šių žaliavų lydinčiuose dokumentuose ir ženklinimo etiketėse GMO nebuvo nurodyta. Žaliavų realizavimas sustabdytas, gamintojui nurodyta teisės aktų nustatyta tvarka perženklinti produkciją.

Pažeidimai buvo nustatyti ir dviejuose saldumynų mėginiuose, importuotose iš Turkijos (26 030 kg). Saldumynuose nustatyta genetiškai modifikuotos sojos, viršijančios ES teisės aktais nustatytą ženklinimo ribą (0,9 %). Apie tai nebuvo nurodyta šių saldumynų ženklinimo etiketėse ar kituose siuntą lydinčiuose dokumentuose. Buvo sustabdytas šių saldumynų realizavimas ir nurodyta importuotojui juos perženklinti teisės aktų nustatyta tvarka.

Viso per šių metų pirmąjį pusmetį į rinką nepateko 26 055 kg nepaženklintų, genetiškai modifikuotų maisto produktų, importuotų iš trečiųjų šalių.

Vykdant rinkos kontrolę, iš parduotuvių buvo atrinkti 6 mėginiai maistelio, skirto kūdikių ir mažų vaikų mitybai, kurių sudėtyje nurodyti sojų produktai. Atlikus laboratorinius tyrimus, vaikų maistelyje, importuotame iš Lenkijos, Švedijos, Olandijos ir Slovakijos, GMO nebuvo nustatyta.

VMVT inspektoriai per pirmą 2011 metų pusmetį patikrino 693 negyvūninių ir 212 gyvūninių maisto produktų gamybos įmones bei 231 viešojo maitinimo įmonę dėl genetiškai modifikuotų žaliavų (sojų aliejaus) naudojimo gamyboje, produktų ženklinimo reikalavimų laikymosi. Buvo nustatyti 4 pažeidimų atvejai.

J. Juodienės turizmo sodyboje „Tėviškė“ (Kailinių km, Veisiejų sen., Lazdijų raj.) viešojo maitinimo patiekalų gamybai buvo naudojamas augalinis aliejus „Tėviškė“, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, nors šis aliejus nebuvo įtrauktas į gaminamų patiekalų receptūras. Atsakingam asmeniui buvo skirta administracinė nuobauda.

UAB „Norfos mažmena“ (Veiverių g. 142, Kaunas), mėsinėje, „tradicinių kiaulienos šašlykų“ gamybai buvo naudojamas sojų aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, nors ženklinimo etiketėse apie tai nebuvo nurodyta. Įmonė pateikė trūkumų šalinimo planą ir įsipareigojo tokio aliejaus daugiau nenaudoti.

Žemės ūkio kooperatyvo „Agromatas“ (Kintai, Šilutės raj.) duonos, pyrago ir miltinės konditerijos gaminių kepimo įmonė gamino kreminius konditerijos gaminius, nors tokiai veiklai neturėjo tinkamų patalpų ir Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo. Pagamintų keksų ženklinimo etiketėse nebuvo nurodyta, kad šio produkto sudėtyje yra augalinio aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių. Šilutės VMVT uždraudė įmonei gaminti kreminės konditerijos gaminius bei tiekti į rinką keksus. Atsakingam darbuotojui skirta 500 Lt bauda.

UAB „Armundo“ restorane Jonavoje nustatyta, kad patiekalų gamyboje buvo naudojamas sojų aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, tačiau patiekalų receptūrose šis aliejus nebuvo nurodytas. Atsakingam asmeniui skirta administracinė nuobauda.

VMVT nuolat rengia ir teikia informaciją visuomenei GMO klausimais internetiniame puslapyje (www.vmvt.lt). Šiuo metu patikslintas prekyboje esančių maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas:

26 pavadinimų genetiškai modifikuoti augaliniai aliejai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių arba kurių sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Tautas, Aukselis, Grace, Jasmine, Brolio, Optima linija, Luccia, Omili, Huilor, Sodžiaus, Kolumbo, Saulutė, Augalinis aliejus, Oilio, Perla, Tėviškės, Caroli, Dolores, Lankų, Flarina, Karolina, Cento, Kooperacijos aruodai, Virtuosso, Olira, Pakelė.

7 pavadinimų margarinai, tepūs riebalų mišiniai, kurių sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Aukselis, Optima linija, Aima, tepūs riebalų mišiniai Sodžiaus, Aiwa, Luxua light, Riebalų tepinys 25 % riebumo.

43 pavadinimų saldumynai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų produktų – šokoladiniai kiaušiniai su siurprizu: ANL Heros, Toy Toy, Dino, Turto, ANL Hanny, Elvan, ANL My Chick, ANL Space, ANL Formula, Jungle, Focus, saldainiai su žaisliuku Chik&Duck, saldainiai „Truffle“ su pūstų ryžių ir braškių, lazdyno riešutų kremo ir karamelės įdarais, korėtoji saldžiojiplytelė „Schock“, „Safari“, „Chocair“, dražė su kakava, sukramtomi saldainiai „Toffix“ su vaisiniu įdaru, saldainiai „Extrime“ braškių, riešutų, kokoso skonio, saldainiai „Prestij Napolitan“, šokoladiniai saldainiai su ryžių trapučiais „Olivija“, šokoladiniai saldainiai „Tvist“, Volcano caramel“, „Wonderfull“, „Dream Coconut“, „Extra Princh“, „Miško voveraitė“, „Vakaro premjera“, „Pralito“, „Vaikiška karuselė“, „Kara-Kum-Lasošči“, „Haloween“, sausainiai su pertepimu „Prens Strawbery“, pieniškas, juodasis desertinis, korėtasis šokoladas „Poltava“,

1 pavadinimo majonezas, kurio sudėtyje yra sojų aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Sodžiaus, Provanso (Vokietija).

2 pavadinimų skrudinta duona, kuri buvo kepta sojų aliejuje, pagamintame iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – kepta duona su česnaku, kepta duona su sūriu ir majonezu.

97 pavadinimų kulinariniai gaminiai, kurių gamybai naudojamas aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – mini varškės spurgos, puošti žagarėliai, varškės spurgos, čeburekai su mėsa, spurgos su daržovėmis, spurgos su mėsos įdaru, spurgos su džemu, spurgos su daržovėmis, kepti pyragėliai su grybais, beliašai, čeburekai, kibinai, „Kijevo“ kotletai, kotletai: Jūratė, Astra, lietiniai su džemu, lietiniai su varške, su faršu, lietiniai su vištienos krūtinėle, su džemu, su plikytu kremu, vištienos blynai, kepta vištienos filė, vištienos vėrinukai, vištienos kepenėlių kepsneliai, pievagrybiai su žiediniais kopūstais, vištienos kotletukai su džiovintomis slyvomis ir abrikosais, kalakutienos maltinis, kiaulienos šnicelis, keptas karbonadas, naminiai balandėliai, rauginti kopūstai su dešrelėmis, egzotiškas kepsnys, įdaryti baklažanai, pakepinta kiauliena su svogūnais, užkepėlė „Mano mėgstamiausia“, keptos kepenėlės, fermentinio sūrio kepsnys, kepsnys „Kelmas“, netikras zuikis, „Šeduvos“ muštinis, maltinukas su sūriu, bulviniai laiveliai: su faršu, su daržovėmis, lazanija, plovas, krabų lazdelės tešloje, žemaitiškas blynas, tinginio cepelinas, bulvių plokštainis, vėdarai, salotos su špinatais, aštriosios morkų salotos, brokolių ir žiedinių kopūstų salotos, Pekino kopūstų, pupelių salotos, burokėlių salotos, krabų salotos su ryžiais, kaimiškos silkių salotos, morkų kopūstų salotos, brokolių ir žiedinių kopūstų salotos, gaivinančios salotos, egzotiškos salotos, lęšių salotos, salotos su rūkytomis kiaulių ausimis, salotos „Vasarėlė“, „Itališkos“ salotos, salotos „Gaiva“, salotos „Ruduo“, „Pavasarinės“ salotos, „Gardžiosios“ salotos, salotos „Svaja“, „Meksikietiškos“ salotos, šviežių daržovių salotos, pupelių salotos su pievagrybiais, vištienos salotos su ryžiais, silkių salotos „Egzotika“, marinuota silkė su svogūnais, silkė su majonezu ir pievagrybiais, žirniai su rūkytomis ausimis, kepta jūros lydeka, jūros lydekos filė tešloje, tuno salotos, krevečių salotos su makaronais, tradicinis kiaulienos šašlykas.

„Šis genetiškai modifikuotų maisto produktų sąrašas nėra baigtinis, jis nuolat keičiasi, nes gamintojai sukuria vis naujų maisto produktų, kurių sudėtyje naudojamos genetiškai modifikuotos žaliavos ar produktai. Prekyba produktais, kurių sudėtyje yra GMO, tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių vyksta be apribojimų, tačiau galima prekiauti tik ES įteisintų augalų veislių maisto produktais. Pagal ES galiojančius reikalavimus, kurių privaloma laikytis, ženklinant produktus, informacija apie GMO neturi būti išskirta, pvz., paryškintomis raidėmis. Taip pat teisės aktai nereglamentuoja, kad genetiškai modifikuoti maisto produktai parduotuvėse būtų laikomi specialiose jiems skirtose lentynose, – teigė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.
VMVT informacija

Drąsi šeimynėlė

2011 m. gegužės 19 d., ketvirtadienis

Egzotinių vabzdžių paroda Vilniuje

Vilniečiai galės stebėti drugelių gimimą

Šį penktadienį, gegužės 13 d., prekybos ir pramogų centre „Ozas“ atidaroma egzotinių vabzdžių paroda, kurioje pristatoma apie 30 vabzdžių rūšių – nuo keliolikos centimetrų pločio sparnus turinčių drugių iki vienų didžiausių žemėje tarakonų.
Prieš tai Lenkijoje eksponuotos ir didelio dėmesio sulaukusios parodos lankytojai taip pat turės unikalią galimybę stebėti lėliukių virtimą drugeliais.
„Drugelių gimimas – svarbiausias parodos akcentas. Tai natūralus, žmogaus nekontroliuojamas procesas, todėl kada tiksliai tai įvyks, nežinome.
Telieka kartu su mūsų lankytojais sekti įvykius ir laukti. Tuo tarpu galima grožėtis parodai atvežtomis egzotinėmis drugelių rūšimis – kai kurių jų sparnų plotis siekia iki 16 cm“, – sako prekybos ir pramogų centras „Ozas“ vadovė Inga Navickaitė.
Be drugelių parodoje taip pat pristatomi savo dydžiu išsiskiriantys maldininkai, kurių pavieniai praėjusiais metais buvo aptikti kažkokiu būdu patekę į Lietuvą, gyvalazdės, kurių rūšiai priklauso ir ilgiausi, iki pusės metro užaugantys, šiuo metu žemėje gyvenantys vabzdžiai, didelės žalos ūkiams pridarantys ir arčiausiai Lietuvos, Lenkijoje, gyvenantys tiesiasparniai – migruojantys skėriai, taip pat žiogai, aštuonios rūšys vabalų, tarp kurių vienas didžiausių ir stipriausių vabzdžių žemėje – Chalcosoma caucasus arba Atlaso vabalas. Prekybos centre pastatytame insektariume lankytojai taip pat galės pamatyti iš pietryčių Azijos ir Australijos kilusių skruzdėlių, tropikuose gyvenančių vorų paukštėdų, Afrikoje aptinkamų blakių plėšrūnių ir tarakonų, tarp kurių – iki 9 cm užaugantys Gigantiškieji tarakonai.
Parodoje taip pat eksponuojami jos lankytojus su vabzdžių struktūra išsamiai supažindinantys tūkstančius kartų padidintų erkės, blakės, auslindos, laumžirgių muliažai. Didžiausio jų aukštis siekia 2,2 m, plotis – 2 m. Egzotinių vabzdžių paroda „Oze“ vyks iki gegužės 29 d. Ją galima apžiūrėti individualiai arba registruojantis nemokamoms ekskursijoms. Daugiau informacijos apie parodą ir registraciją – internete adresu www.ozas.lt 

 Šaltinis: http://www.geroszinios.lt/


Mano pirmasis foto koliažas

Posted by Picasa

2011 m. gegužės 11 d., trečiadienis

Ką darytum, jei...

Ką darytum, jei galėtum gyventi iš naujo?

Kai Nadinai Stair iš Lousivilio, Kentukio valstijos, buvo 85 metai, jos paklausė, ką darytų, jei galėtų gyventi iš naujo.
„Tokiu atveju aš daryčiau daugiau klaidų“, ji tarė. „Atsipalaiduočiau. Būčiau vikresnė. Būčiau kvailesnė negu buvau šioje kelionėje. Kai kuriuos dalykus priimčiau rimtai. Daugiau kartų surizikuočiau. Įkopčiau į daugiau kalnų ir perplaukčiau daugiau upių. Suvalgyčiau daugiau ledų ir mažiau pupelių. Galbūt turėčiau daugiau aktualių problemų, nes dabar turiu tik kelias įsivaizduojamas.“
„Matai, aš esu iš tų žmonių, kurie gyvena protingai ir sveikai valanda po valandos, diena po dienos. O, aš turėjau gražių akimirkų ir jei man reiktų viską pakartoti, turėčiau jų daugiau. Tiesą sakant, pasistengčiau nieko daugiau ir neturėti. Tik akimirkas, viena po kitos, vietoj kiekvieną dieną pratekančio gyvenimo. Aš buvau viena iš tų, kurie niekada niekur neina be termometro, butelio karšto vandens ir lietpalčio. Jei reiktų viską pakartoti, keliaučiau lengviau negu keliavau.“
„Jei iš naujo gyvenčiau, norėčiau pradėti vaikščioti basomis ankstyvą pavasarį ir vaikščioti taip iki vėlyvo rudens. Dažniau eičiau į šokius. Dažniau važinėčiausi linksmaisiais kalneliais ir rinkčiau daugiau ramunių.“
Autorius: Don Herold



                                   Šaltinis: http://mintys.lt/

Telefono dėkliukas. Mezgimas, siuvinėjimas karoliukais.

2011 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Kalba, verta pagarbos!



Maža mergaitė iš Žemės planetos tvirtai ir įkvepiančiai kalba suaugusiems žmonėms ir karštai gina tai, kas jai labai brangu: Žemę, gamtą, gyvūnus, vaikus, taip pat ir save. Kalba, verta pagarbos!

2011 m. kovo 15 d., antradienis

Metas knygai

Andersenas Neksė Martinas
"Ditė - žmogaus kūdikis"

    Ši knyga man paliko gilų įspūdį, sukėlė įvairiausių minčių bei jausmų. Manau, kad ji tikrai verta dėmesio. Žemiau rasite kelias ištraukas iš šios knygos. Gal būt rasite įdomių minčių ir sau. O gal susidomėsite ja ir panorėsite perskaityti visą knygą.


Žmogus gimė
Visatos erdvėje priskaitoma apie pusantro milijardo žvaigždžių, ir, kaip žinoma, žemėje gyvena pusantro milijardo žmogiškų būtybių. Vienodas skaičius! Ne veltui senovėje sakydavo, kad kiekvienas žmogus gimstąs po savąja žvaigžde.
Žemėje pastatyta šimtai brangiai kaštuojančių observatorijų – ir lygumose, ir kalnų aukštybėse; ir dirba tose oservatorijose tūkstančiai talentingų mokslininkų, apginkluotų pačiais jautriausiais aparatais, ir kasnakt tyrinėja pasaulio erdvę, stebi ir fotografuoja. Visą savo gyvenimą jie dirba vieną darbą, - stengiasi padaryti savo vardą nemirtingą, - surasti naują žvaigždę, pridėti dar vieną naują „dangaus kūną“ prie pusantro milijardo jau žinomų, besisukančių vistaos erdvėje.
Kas akimirka gimsta žemėje nauja žmogiška būtybė. Įsižiebia naujas švyturys, nauja žvaigždė, kuri, galimas daiktas, bus nepaprasto grožio šviesulys ir, šiaip ar taip, pasižymės savuoju, dar niekuomet nematytu spektru. Kiekvieną akimirką žemę sveikina nauja būtybė, kuri, gal būt, yra geniali ir skleis aplinkui gėrį, grožį. Kiekvieną akimirką kažkas, dar niekuomet nematyta, virsta kūnu ir krauju, juk nė vienas žmogus nėra kito kopija, ir jis pats yra nepakartojamas reiškinys. Kiekviena nauja būtybė panaši į tas kometas, kurios tik kartą per amžius perkerta žemės orbitą ir tik trumpą laiką nubrėžia ties ja savo šviesų kelią. Akimirkos fosforescencija tarp dviejų tamsos amžinybių! Ir žmonės džiaugiasi kiekviena naujai įsižiebusia žmogaus gyvybe! Stovi prie naujagimio lopšio ir žiūri į jį, stengdamiesi įspėti, ką nauja atneš jis pasauliui?
Deja! Žmogus nėra žvaigždė, kurią suradęs ir užregistravęs gali pelnyti sau garbę. Labai dažnai jis tėra tik neprašytas svečias, slaptai įsmukęs pasaulin už nugaros dorų, nieko neįtariančių žmonių, ir nelegaliai praėjęs devynių mėnesių skaistyklą. Ir teapsaugo viešpats ateivį, jei jo „dokumentai nėra tvarkoj“!
Serinės kūdikis drąsiai praskyrė sau kelią į margąjį pasaulį. Kaip lašišiukas, šokantis prieš srovę, peršoko jis visas kliūtis: ašaras, įtikinėjimus, vaisių žudančias priemones. Ir šit pamplys raudonu, raukšlėtu veidu pasirodė žmonių akims. Dabar jam reikėjo pamėginti sušvelninti jų širdis.
Buržuazinė visuomenė greitai sutvarkė su šiuo neprašytu svečiu savo sąskaitas; be abejo, kiekvienas naujai gimęs žmogus tampa nauju dėmeniu bendroje žmonijos sumoje, bet, prieš jį pripažįstant oficialiai, dar turi būti: sužieduotuvės, vestuvės, tėvai privalo įsigyti namų reikmenis, pradedant lopšiu ir vaiko vežimėliu, o paskui, kai vaikas išaugs, vėl bus reikalingi sužieduotuvių žiedai, vestuvės, ir atsiras naujų vaikų. Bet dažniausiai nieko to nesti, jei kūdikis išdrįsta, kaip Serinės duktė, ateiti į pasaulį kaip apgailėtinas pavainikis.
Dėl to su ja jau nuo pirmos minutės kiti ir elgėsi be jokių sentimentų, nesiskaitydami su jos gležnumu ir bejėgiškumu. Neteisėtai gimusi – buvo pažymėta raštelyje, kurį pribuvėja perdavė mokyklos mokytojui; neteisėtai gimusi – buvo vėliau parašyta ir gimimo metrikoje. Ir pribuvėja, ir mokytojas, ir pastorius – visi ėjo išvien, būdami pirmi teisingi keršytojai už pažeistą tvarką, visi nuoširdžiai plakė kūdikį. Kokia nauda mergaitei iš to, kad jos tėvas vienkiemio savininko sūnus, jei jis nepripažino savo tėvystės – atsipirko nuo vestuvių ir viso kito. Mažytė buvo lyg ir koks išsigimęs navikas, šašas ant sveiko darbščios, gerai sutvarkytos visuomenės kūno.

Žmogus mirė
Visatos erdvėje priskaitoma apie pusantro milijardo žvaigždžių, ir, kaip žinoma, žemėje gyvena pusantro milijardo žmogiškų būtybių. Vienodas skaičius! Ne veltui senovėje buvo sakoma, kad kiekvienas žmogus gimstąs po savąja žvaigžde. Ir lygumoje, ir lygumoje, ir kalnų aukštybėse pastatyta šimtai brangiai kaštuojančių observatorijų, dirba tose observatorijose tūkstančiai talentingų mokslininkų su pačiais jautriausiais aparatais, jie kasnakt tyrinėja visatos erdvę, stebi ir fotografuoja. Visą savo gyvenimą jie dirba vieną darbą – stengiasi palikti nemirtingą savo vardą, surasti naują žvaigždę arba užregistruoti senos dingimą: ar tarp pusantro milijardo žvaigždžių, besisukančių visatos erdvėje, pasidarė vienu dangaus šviesuliu daugiau ar mažiau?
Kas sekundę miršta žemėje viena žmogiška būtybė. Užgęsta šviesulys, kuris jau niekuomet vėl neužsidegs, užgęsta žvaugždė, gal būt, nepaprasto grožio, ar bent išsiskirianti savu, anksčiau niekuomet nematytu spektru.
Kas sekundę žemę palieka žmogiška būtybė, kuri, galimas daiktas, buvo geniali, skleidė aplink save gėrį, grožį. Niekuomet anksčiau nematytas, nepakartojamas stebuklas, virtęs kūnu ir krauju, nustoja egzistavęs.  Juk nė vienas žmogus nekartoja kito, ir pats yra nepakartojamas. Kiekviena žmogiška būtybė panaši į tas kometas, kurios tik kartą amžinybėje perkerta žemės orbitą ir tik trumpą laiką brėžia ties ja savo šviesos kelią. Akimirkos fosforescencija tarp dviejų nebūties amžinybių!
Taigi žmonės sielvartauja dėl kiekvienos užgęsusios žemėje žmogiškos būtybės! Stovi prie mirties patalo nuliūdusiais veidais ir sako:“Žiūrėkite, koks nuostolis pasauliui, neįkainojamas nuostolis! Žiūrėkite, koks stebuklas viešėjo mūsų žemėje!
Deja! Ditė nebuvo užgesusi žvaigždė, kurios palikta vieta visatos erdvėje turi būti užregistruota visiems laikams. Ji buvo neprašyta viešnia, vogtinai šmurkštelėjusi į šviesą, bent buvo priimta kaip tokia. Sunkiai, vargais negalais prasiskynė ji kelią į margąjį pasaulį. Ir, tapusi vienu iš pusantro milijardo vienetų, sudarančių žmonijos masę, griebėsi savo darbo ir nepailstamai dirbo iki gyvenimo pabaigos. Ji praturtino pasaulį, bet to niekas nepastebėjo. Ji buvo ir liko viena iš nesuskaičiuojamų bevardžių darbininkių. Žmogaus kūdikis – štai jos tikras vardas, o jos skiriamoji žymė – sugrubusios, šiurkščios rankos.
Ditę palaidojo toje kapinių vietoje, kur laidojami vargšai, kur kapų kauburėliai paprastai yra trumpaamžiai, - juos reikia kaip galima greičiau sulyginti su žeme, kad būtų vietos kitiems mirusiems. Ji palaidota visuomenės lėšomis: tai buvo vienintelė pagarba, pareikšta jai per visą jos gyvenimą, bet ir ta tiktai priverstinė!..
Ar Ditei pavyko sušvelninti žmonių širdis?

Šaltinis: knyga Andersenas Neksė Martinas „Ditė – žmogaus kūdikis“, 1957

2011 m. vasario 14 d., pirmadienis

SU ŠV. VALENTINO DIENA!!!

Vyras ir moteris – tai dvi natos, be kurių žmogaus sielos stygos nesuskamba darniu, skambiu akordu. Dž. Madzinis

Meilė – žavi gėlė, bet reikia drąsos, kad prieitum ir nusiskintum ją nuo bedugnės krašto. Stendalis

Meilė – tai ne žiūrėjimas vienas į kitą, tai žiūrėjimas kartu ta pačia kryptimi. A.De Sent-Egziuperi

Meilė nepriverčia suktis pasaulio. Ji tai, dėl ko sukasi pasaulis. Franklinas Džonsas

Atimkite iš mūsų meilę ir žemė taps kapu. Robertas Brauningas

Paryžius. Eifelio bokštas.

 Paryžius. Eifelio bokštas.

2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

Apie puslapį "Signalai iš Žemės"

  Kadangi EditosAsteroidas nėra visiškai atitrūkęs nuo Žemės orbitos, jame pastoviai užfiksuojami signalai iš Žemės. Jie perfiltruojami per tam tikrą aukščiausios klasės filtrą "Positive" ir kaupiami EditosAsteroido archyvuose. Pamaniau, kad būtų labai gaila, jei visa pozityvi informacija ir džiugios naujienos tiesiog dulkėtų savo lentynose, todėl nusprendžiau jomis pasidalinti šiame puslapyje.

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Pamąstymai (cogito ergo sum)

   Manau, kad kiekvienas žmogus, ateidamas į Žemę, gauna dvi ypatingas Dievo dovanas: gyvybę ir teisę rinktis.
   Net, jei kartais ima atrodyti, kad kurioje nors situacijoje ir nebėra pasirinkimo. Net, jei kartais apima toks jausmas, kad viskas griūva ir klostosi ne taip, kaip norėtųsi. Visada yra išeitis! Mažų mažiausiai viena! O dažniausiai jų būna daug...
   Juk būna, kad tiesiog reikia sustoti, įsiklausyti į save, viską iš naujo apmąstyti ir išgirsti atsakymą iš vidaus. Nes galvotrūkčiais skubėdamas žmogus gali ir nepastebėti daugelio galimybių, kurios yra yra jam prieš pat nosį.
   O gal eidami būtent tuo pasirinktu keliu, kurį manome esant teisingu, iš tikrųjų klystame, ir aplinkybės, trukdančios eiti pirmyn yra lyg kelio ženklas " Stop", kuris, mano nuomone, reiškia ne tai, kad kelionė baigėsi, o tai, kad reikia pakeisti kryptį, norint patekti į teisingą kelią, vedantį į užsibrėžtą tikslą. Tereikia išdrįsti išbandyti kitą kelią, galbūt neįprastą, pilną nežinomybės, bet taip pat siūlantį žmogui ir naujų įspūdžių, atradimų, idėjų...

2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Su vėjeliu! Širvėnos ežeras.


Su vėjeliu! Širvėnos ežeras.

Telefono dėkliukas. Mezgimas.


Telefono dėkliukas. Mezgimas.

Telefono dėkliukas. Mezgimas.


Telefono dėkliukas. Mezgimas.

Telefono dėkliukas. Mezgimas,nėrimas.


Telefono dėkliukas. Mezgimas, nėrimas.

Telefono dėkliukas. Mezgimas.

Telefono dėkliukas. Mezgimas.

Paveiksliukas. Siuvinėjimas kryželiu.


Paveiksliukas. Siuvinėjimas kryželiu.

Ar matai? - Aš gi nuotraukos centre!

2011 m. vasario 3 d., ketvirtadienis

Apie puslapį "Virtuvės Krateris"


Šiame puslapyje įamžinsiu savo kulinarinius šedevrus, pasisekusių eksperimentų receptus bei visas, pasiekusias mano Asteroidą, žinias apie mitybą.

Širvėnos ežeras. Saulėlydis.


Aukštybės...

Apie EditosAsteroidą


EditosAsteroidas - tai mano mažas pasaulis didžiulėje visatoje. Visatoje yra begalybė gyvybės, tačiau kiekviena gyvybė dar turi savo unikalų gyvenimą, savo kuriamą bei tobulinamą pasaulį. Ir visi tie pasauliai kartu sudaro visatą. Kadangi mano pasaulis, kurį pavadinau EditosAsteroidu, taip pat yra visatos dalis, tai nusprendžiau pasidalinti kai kuriais įspūdžiais, atradimais, mintimis ir idėjomis iš savo pasaulio kūrybinės dirbtuvės.